Galerie Foto

Blog - Despre Vie si Vinuri

Vinul Natural

Link-uri

Vine Psychology

Wine Tasting

The Semiotic Square of Wine Lovers

Making Sense of Sulfites

 

   La Crama Spârleni, vița, strugurii și vinul sunt tratate ca ființe vii, fiecare cu propria personalitate, propriile valori și virtuți, diferite de la un soi la altul, de la un mediu la altul. În tot ceea ce facem încercăm să întelegem și să gândim ca ele…

   Soiurile de viță de vie sunt diferite, unele sunt mai fițoase, altele mai conservatoare, unele sunt mai egoiste, altele mai paternale, unele sunt mai firave și mai sensibile, altele mai viguroase și mai sălbatice. Urmărim sănătatea fiecărei plante, dezvoltarea armonioasă în mediul ei, obținerea unor plantații puternice, cât mai independente de intervențiile umane, educăm plantele să-și satisfacă singure cât mai multe din nevoile lor de creștere și să fructifice la maxim potențialul locului în care traiesc. Ne plac plantele îndrăznețe, cu rădăcini puternice, care-și caută hrana și apa pe o zonă mare, care urmaresc soarele, care pot aduce complexitatea și varietatea mediului  în rodul lor.

    Vrem ca strugurii să adune în seva lor bogăția sau sărăcia terenului, exuberanța, dulceața sau amarul vremii, toate acestea adugate la personalitatea și caracterul de soi moștenit de la planta mamă. Unele sortimente sunt mai usoare, cu o aromă simplă, altele mai sobre, mai misterioase, unele mai directe, altele mai subtile, toate niste miracole în diversitatea lor.

   Fiecare vin se naste, creste, se maturizează, îmbătrânește și moare în modul său natural și personal. Nu avem ținte absolute, dar în modul nostru personal ne plac vinurile complexe, tari, rotunde, bogate, cu caracter puternic, sprintene, cu arome fine și culori cristaline. Nu lucrăm cu rețete, ne adaptăm de la an la an  și incercăm să obținem maximul de calitate și expresivitate, lasând vinul să se maturizeze singur, fiecare parcelă separat, să-și creeze propriul caracter, intervenind farte rar, având grijă, creând condiții, iar la final alegem, combinăm şi ne satisfacem  propria nevoie de creație...

    Ne plac oamenii „și ce dacă”, care nu se aliniază, pretentioși dar nu rigizi, deschiși spre noi experiențe,  spre viață, curajoși să-și recunoască propriile preferințe indiferent de modă sau părerea cunoscătorilor, cei pentru care un pahar de vin poate deveni o descoperire, un ritual, un simbol, o amintire și pentru ei creăm vinurile noastre.